کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مهدی توکلیان پژوهشگر هنرهای آیینی:

عکس، حماسه‌خوان مصورِ زمانه ماست

قم نیوز , 11 تير 1404 ساعت 8:49

گزارشگر : عباس منجمی گیلانی

مهدی توکلیان، مدرس دانشگاه و پژوهشگر هنرهای آیینی؛ با تأکید بر جایگاه تصویر در روایت‌های معاصر گفت: امروزه عکس، قوی‌ترین رسانه است. تفاوت عکس با فیلم در آن است که عکاس، به ‌تنهایی کار یک تیم را انجام می‌دهد. عکس، حاصل ذوق و درک فردی است و به همین دلیل از عمق معنایی بیش‌تری برخوردار می‌شود. پیش از ثبت هر تصویر، باید به آن فکر کرد؛ باید برای آن یک «فتورُمان» نوشت.


به گزارش قم نیوز، مهدی توکلیان در دومین روز کارگاه آموزشی «دومین دوره سوگواره هنر و اندیشه عاشورایی» با عنوان «کارگاه تخصصی عکاسی عاشورایی» که در سالن سینما آیه برگزار شد، با اشاره به جنگ تحمیلی ۱۲روزه اخیر رژیم صهیونیستی علیه ملت ایران در سال ۱۴۰۴ اظهار کرد: هر چند این جنگ تلخ و دردناک بود؛ اما نتیجه‌ای شیرین در برداشت: «انسجام ملی». این انسجام امروز در تمامی سطوح جامعه، از جمله در هیأت‌های مذهبی که اصیل‌ترین سَمَن‌های مردمی‌اند، قابل مشاهده است.
 
او با تأکید بر مفهوم «انسان رسانه‌ها» گفت: عکاس آیینی، تنها مستندساز بصری نیست؛ او روایتگر است، راوی یک تاریخ میان‌رشته‌ای از ایمان، رنج و پایداری. نسل آینده، عکس‌های امروز شما را همچون سندی از مقاومت و هویت فرهنگی خواهند دید. از این‌رو، باید با مسئولیت اجتماعی و اخلاقی به عکاسی بپردازید.
 
توکلیان با اشاره به پیوند آیین، زیبایی‌شناسی و حماسه، از هنرمندان خواست تا محرم امسال، شور و شوق هنری خود را با جوشش عاطفی مردم گره بزنند و در این رابطه گفت: در عکاسی از عزاداری‌ها، از نمادهای فرهنگی و معماری ایرانی بهره ببرید. پرچم، نور، خاک، اشک، ترکیب‌بندی‌ متأثر از هیجان جمعی یا تأمل فردی؛ همه این‌ها ابزارهای ساخت یک روایت تصویری هستند که از درون ویرانی و جنگ، تصویری از ایمان و ایستادگی خلق می‌کند.
 
او همچنین بر اهمیت ایجاد توالی عکس موضوعی یا داستانی (فتورمان) تأکید کرد و گفت: هر مجموعه عکس باید روایت‌محور باشد تا بتواند به ‌روشنی انسجام ملی، باور دینی و هویت شیعی را در بستر معاصر منعکس کند.
 
در پایان، این پیشکسوت عکاسی، بار دیگر از هنرمندان خواست تا همچون حماسه‌خوانان مصور، صدای مردم در میانه رنج و مقاومت باشند و تصریح کرد: ما به روایتی از عاشورا در دل اکنون نیاز داریم و این شما هستید که می‌توانید آن را بسازید.
 
امیر حسامی‌نژاد مؤلف کتاب‌های عکس «ضریح عشق» و «خواهر خورشید» و مدرس دانشگاه و حمید عابدی مدرس دانشگاه و پیشکسوت عکاسی از دیگر سخنرانان این کارگاه آموزشی بودند.
 
دومین دوره سوگواره هنر و اندیشه عاشورایی در سال جاری در رشته‌های عکاسی، پوستر، تایپوگرافی، نقاشی و طراحی لباس برگزار می‌شود و فراخوان و نحوه ارسال آثار به این سوگواره به زودی اطلاع‌رسانی می‌شود.
 
این سوگواره به همت معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه هنر و اندیشه اسلامی و انجمن‌های علمی دانشجویی این دانشگاه و با مشارکت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود. دانشگاه هنر و اندیشه اسلامی دارای چهار انجمن علمی دانشجویی در رشته‌های عکاسی، گرافیک (ارتباط تصویری)، هنرهای نمایشی و طراحی دوخت است.
 
«کارگاه تخصصی عکاسی عاشورایی» که در 2 روز برگزار شد، با استقبال خوب عکاسان و علاقه‌مندان به این رشته روبرو شد.
 
نخستین دوره سوگواره هنر و اندیشه عاشورایی سال گذشته در رشته‌های عکاسی، داستان‌نویسی و تایپوگرافی به همراه تقدیر از نفرات برتر و برگزاری نمایشگاهی از آثار برگزیده در سالن همایش شهید سید مرتضی آوینی شهر قم برگزار شد.
 
علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیش‌تر درباره فعالیت‌های علمی و نحوه پذیرش دانشجو در مقاطع گوناگون تحصیلی دانشگاه هنر و اندیشه اسلامی، می‌توانند به تارنمای (سایت) این دانشگاه به نشانی اینترنتی https://itaihe.ac.ir و یا به نشانی قم، بلوار بسیج (هنرستان)، بین کوچه‌های 20 و 22 مراجعه کنند و یا در قم با شماره تلفن 91010926 با پیش‌شماره 025 تماس بگیرند.  


کد مطلب: 112331

آدرس مطلب :
https://www.qomnews.ir/fa/news/112331/عکس-حماسه-خوان-مصور-زمانه-ماست

قم نیوز
  https://www.qomnews.ir