دوشنبه ۱ بهمن ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۲۵
کد مطلب : 73690
منبع : خبرگزاری فارس
مسؤول حمایت از جامعه نخبگانی مرکز خدمات حوزه علمیه کشور مطرح کرد

حمایت از نخبگان حوزه‌های علمیه مطالبه استراتژیک رهبر انقلاب

قم نيوز : مسؤول حمایت از جامعه نخبگانی مرکز خدمات حوزه علمیه کشور گفت: از نگاه رهبر معظم انقلاب نخبگان مهمترین رکن هر اجتماع هستند که می‌توانند چرخ پیشرفت و خودکفایی را به حرکت درآورند ولی به اعتماد و حمایت نیاز دارند تا استعدادها و توانمندی‌های خود را منصه ظهور برسانند و بر اهداف نظام سلطه مبنی بر حذف فیزیکی نخبگان پشت پا بزنند.
حمایت از نخبگان حوزه‌های علمیه مطالبه استراتژیک رهبر انقلاب
حمایت از نخبگان حوزه‌های علمیه مطالبه استراتژیک رهبر انقلاب
به گزارش قم نیوز ایمن سادات موسوی نژاد: «روزها فکر من این است و همه شب سخنم/که چرا غافل از احوال دل خویشتنم». این شعر در کتاب دین و زندگی ذهنش را در زمینه علت آمدنش در این عالم درگیر کرده بود و مسیر زندگی‌اش را تغییر داد و سرانجام سبب شد، رشته ریاضی فیزیک را رها کرده و وارد حوزه علمیه شود.

او در زمینه پژوهش نیز فعال بوده و کتابی با عنوان هرمنوتیک و انسداد را به رشته تحریر درآورده است و کتاب دیگرش به نام اصول فقه مدون که از ساختاری نوین و نظمی منطقی بهره‌مند است به زودی منتشر خواهد شد.حسین فولادی با ورود به حوزه با جدیت و به صورت شبانه‌روزی مشغول به تحصیل علوم حوزوی شد و موفق شد پس از مدت کوتاهی به درجه استادی در سطوح عالی حوزه دست پیدا کند. اکنون نیز ضمن تدریس سطح عالی در مقطع دکترای فقه و حقوق مشغول به تحصیل است.

از آنجایی که برنامه‌ای فعال و جامع برای رشد و حمایت‌های علمی و معیشتی برای نخبگان کمتر وجود دارد با حضرت معصومه(س) عهد بست که در صورت خروج از مشکلات، امثال خود را فراموش نکند و بخشی از وقت خود را برای رسیدگی به مشکلات نخبگان صرف کند.

حجت‌الاسلام حسین فولادی معتقد است: اگر هر یک از نخبگان مقداری از خودگذشتگی کرده و به جای تمرکز روی خود بخشی از توان خویش را مصروف رشد دیگر نخبگان کنند و این تبدیل به یک فرهنگ شود تأثیرات به مراتب بیشتری دارد و به جای یک نفر، صدها نفر رشد می‌کنند.

وی به طور عینی مشاهده کرده که استعدادهای عالی در حوزه هستند ولی به دلیل وجود مشکلات در فضای آموزش، تربیتی، علمی و معیشتی به شکوفایی نمی‌رسند.

رئیس مرکز خدمات حوزه های علمیه کشور با توجه به سیاست کلان هدفمندی خدمات و نگاه ویژه به نخبگان حوزه و همچنین با توجه به شناختی که از او داشت مجالی فراهم کرد که او با تأسیس بخشی در مرکز خدمات به نام دفتر حمایت از جامعه نخبگانی، پاره‌ای از مشکلات نخبگان حوزوی را برطرف سازد، اکنون نیز مسؤولیت دفتر نخبگان برعهده حجت‌الاسلام فولادی است.


حمایت از نخبگان

مسؤول حمایت از جامعه نخبگانی مرکز خدمات حوزه علمیه کشور ضمن تأکید این مطلب که دفتر نخبگان مرکز خدمات وظیفه‌ای در زمینه شناسایی ندارد افزود: نخستین گام برای ورود در بحث نخبگان تشخیص نخبه است که مسئله‌ای پیچیده است و به راحتی نمی‌توان تشخیص داد نخبه کیست بنابراین تعریف، شیوه‌شناسی و فرآیند حمایتی آن کاری بسیار پیچیده است.

وی با انجام مطالعاتی در بنیاد ملی نخبگان، مراکز نخبگانی در حوزه، چند مرکز بین‌المللی و برگزاری جلسات هم‌اندیشی با جمعی از نخبگان  به طرحی به نام «مفتاح»رسید زیرا توجه به بحث نخبگان، شاه کلید شکل‌گیری تحول اساسی در کشور و نیل به تمدن نوین اسلامی است.

شناسایی و رسیدگی به نخبگان از مطالبات قدیمی رهبر معظم انقلاب است که با وجود تلاش‌های فراوان افراد و نهادهای مختلف آن چنان که باید محقق نشد.

به گفته حجت‌الاسلام فولادی رهبر معظم انقلاب نگاه کلانی نسبت به نخبگان حوزه دارند ولی مطالبه ایشان آنگونه که شایسته است، محقق نشده است و سازمان چابک و توانمندی وجود نداشت که بتواند جامعه نخبگانی حوزه را شناسایی، حمایت و به کارگیری کند که از جمله مهمترین دلایل آن نبود ساختار یکپارچه در مراکز حوزوی است.

 
طرح مفتاح

وی در زمینه طرح مفتاح نجم توضیح می‌دهد و می‌گوید: بر اساس این طرح، ما قادر به شناسایی نخبگان، نخبگان جوان و استعدادهای برتر در زمینه‌های گوناگون و رشته‌های مختلف خواهیم بود.

سه ویژگی از مهمترین ویژگی‌های نخبگان تراز عبارتند از: آنها در بخش تخصصی خود با مسئله‌های اساسی آن حوزه آشنا هستند و می‌دانند دردهای اساسی کجا قرار دارد. برای درمان این درد و حل این مسئله ، ایده و طرح بهینه دارند. توان اجرایی‌سازی طرح و ایده خود و حل آن مسأله را دارند.

نخبگان زیادی در حوزه علمیه هستند که با وجود ایده و طرح، لجستیک لازم برای حل مسأله در اختیار فرد قرار نمی‌گیرد و به همین دلیل بسیاری از آنها وارد فرآیند حل مسأله نمی‌شوند و ترجیح می‌دهند به امور دیگر بپردازند.

زمانی که فرد می‌خواهد ایده خود را عملیاتی کند دغدغه مکان، تجهیزات، پرسنل، حقوق و مباحث دیگر را نباید داشته باشد.

وی معتقد است: نخبه باید از سوی متخصصان آن زمینه تشخیص داده شود که نوشتن آیین‌نامه و دستورالعمل لازم است لیکن کافی نیست. به عنوان مثال متخصصان در فضای فقه‌های مضاف ، تبلیغ کودک و نوجوان یا وهابیت‌شناسی باید انجمنی متشکل از فرهیختگان عرصه خود داشته باشند و ارزیابی هریک از ویژگی‌های سه‌گانه نخبگی بایستی به تشخیص انجمن مربوطه باشد.

مسؤول حمایت از جامعه نخبگانی مرکز خدمات حوزه علمیه کشور، شناسایی و تشخیص استعداد برتر و نخبه جوان را مسأله‌ای بسیار دقیق و پیچیده می‌داند و می‌گوید: اینکه بخواهیم تنها به یک سری آیتم‌های دستورالعملی بسنده کنیم کافی نیست زیرا معیار اصلی برای شناسایی این گروه از جامعه نخبگانی تشخیص فرد نخبه است.

حجت‌الاسلام فولادی حمایت ویژه از نخبه در تأمین لجستیک حل مسأله و نقش‌آفرینی را از مهمترین ارکان عنوان می‌کند و معتقد است: اگر نخبگان را در فرآیند حل مسأله فعال نکنیم و شرایط نقش‌آفرینی برای آنها فراهم نشود خود ایشان به بزرگترین مسائل ما تبدیل می‌شوند.

وی با اشاره به اهمیت حمایت از نخبه و استعداد برتر و نخبه جوان می‌گوید: لازم است حمایت‌های پایه یعنی حداقل‌های زیستی در قالب مسکن، درآمد، بیمه و تغذیه برای جامعه نخبگانی فراهم شود تا فرد بتواند کار کند. حمایت دیگر در راستای رشد علمی، فعالیت تبلیغی و اجتماعی تأثیرگذار است.

 
تجهیز علمی و مهارتی نخبگان

مسؤول حمایت از جامعه نخبگانی مرکز خدمات حوزه علمیه کشور تأکید می‌کند: باید فرد معلومات داشته باشد و متناسب با تخصص او حمایت‌هایی صورت گیرد تا رشد کند و متوقف نشود و در زمینه علوم عقلی ارتباط خوبی با دانشگاه‌ها و اساتید برتر در این زمینه داشته باشد و دسترسی به منابع علمی درجه یک به صورت رایگان و نیمه‌رایگان فراهم شود.

به گفته وی حمایت‌های زمینه‌ساز رشد مهارتی باید مشخص شود و مهارت‌های مورد نیاز فرد وجود داشته باشد تا فرد به مهارت‌ها مسلط شود.

 آگاهی نسبت به نویسندگی علمی را از دیگر مهارت‌های ضروری می‌داند که بسیاری از نخبگان از آن محروم هستند.

حجت‌الاسلام فولادی با اشاره به اهمیت حمایت‌های زمینه‌ساز رشد اخلاقی گفت: افراد نخبه الگو و در واقع رهبران جامعه علمی یا اجتماعی خواهند بود و بر دیگران تأثیرگذار هستند بنابراین لازم است ارتباط نزدیکی با کسانی داشته باشند که از نظر اخلاقی مهذب هستند.

فراهم‌سازی سفرهای زیارتی از دیگر مباحث مهم است تا بتوانند در فضاهای زیارتی حضور داشته باشند و در مجامع دینی مشاوره‌هایی ترتیب داده شود.

انجام حمایت‌هایی در زمینه زمان آگاهی و بصیرتی را از دیگر ضروریات است تا فرد نخبه در فضای اجتماعی و سیاسی بازی نخورد و بازیچه گروه‌های سیاسی نشود و مشکلاتی برای برخی از نخبگان در این زمینه وجود نیاید.

 
نیازی به تأسیس مراکز موازی برای حمایت از نخبگان نیست
وی برای انجام حمایت‌های لازم  پیش فرض‌های موجود در فضای اجرا را مورد توجه قرار می‌دهد و می‌افزاید: چند پیش فرض وجود دارد اول اینکه ظرفیت به اندازه کافی هست و نیازی به تأسیس مراکز جدید در عرض مراکز دیگر نیست و باید از این ظرفیت‌های موجود در راستای حمایت ویژه‌تر از نخبگان به طور مطلوب استفاده شود.

آنچه واضح است فعالیت و حرکت نخبگان نقش اساسی در پیشبرد اهداف کشور دارد بنابراین توجه به نیازها مسیر را برای آنها می‌گشاید تا به قله‌های پیشرفت و سربلندی برسند.

انتهای پیام/ 110
https://qomnews.ir/vdce7p8f.jh8xoi9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما