پنجشنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۰۸:۴۵
کد مطلب : 112151
آیت‌الله نوری همدانی:

حوزه علمیه قم باید پرچمدار پاسخگویی به نیازهای روز جهان اسلام باشد

قم نيوز : آیت‌الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید با بیان اینکه حوزه علمیه قم در یکصد سال گذشته پرچمدار هدایت، جهاد و خدمت بوده است، تأکید کرد: این حوزه باید همچنان پاسخ‌گوی نیازهای مسلمانان و شیعیان جهان باشد و از مسیر اصالت، عقلانیت و معاصرت فاصله نگیرد.
حوزه علمیه قم باید پرچمدار پاسخگویی به نیازهای روز جهان اسلام باشد
حوزه علمیه قم باید پرچمدار پاسخگویی به نیازهای روز جهان اسلام باشد
به گزارش قم نیوز،عصر چهارشنبه در پیامی به همایش بین‌المللی یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم با اشاره به جایگاه تاریخی این نهاد علمی و معنوی گفت: مؤسس اصلی حوزه‌های علمیه، پروردگار متعال است که برای نخستین بار فرمان هجرت گروهی از مسلمانان به کانون علم را صادر فرمود تا پس از فراگیری دانش، به سرزمین‌های خود بازگشته و قوم خویش را هدایت کنند.

وی اضافه کرد: رسول گرامی اسلام (ص) نخستین معمار حوزه اسلامی بود که شهر مدینه را به کانونی برای دانش و تهذیب تبدیل کرد و پس از ایشان، امامان شیعه شهرهایی همچون کوفه، مدینه و بغداد را به مراکز علمی و تهذیبی مبدل ساختند. بر همین اساس، در عصر غیبت نیز حوزه‌های علمیه امامیه در نجف، سامرا، مشهد و قم حول مضاجع نورانی اهل‌بیت (ع) شکل گرفتند و رشد کردند.

وی افزود: یکی از مهم‌ترین این حوزه‌ها، حوزه علمیه قم است که در یکی از سخت‌ترین ادوار تاریخی ایران، با درایت و تدبیر آیت‌الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی (ره) و با رویکردی عمیق اما آرام و دوراندیشانه نسبت به سیاست‌های ضددینی آن زمان تأسیس شد.

آیت الله نوری همدانی بیان کرد: آن نگاه سیاسی که در وجود حاج شیخ ریشه داشت، با مجاهدت علمی و عملی علمای بزرگ چون آیت‌الله العظمی بروجردی و شاگردان مجاهد ایشان به شجره طیبه‌ای تبدیل شد که میوه‌های آن پیوسته به اذن پروردگار حاصل می‌شود.

این مرجع تقلید با اشاره به نقش بی‌بدیل امام خمینی (ره) در استمرار راه حوزه و پیروزی انقلاب اسلامی، تأکید کرد: حاج شیخ با آینده‌نگری، حوزه را به گونه‌ای پایه‌گذاری کرد که نه‌تنها در عرصه تهذیب و علم، بلکه در هنگامه جهاد اصغر نیز در خط مقدم قرار گیرد و با نثار خون پاک عالمان و جوانان، نهضت ملت ایران را تا پیروزی انقلاب و استقرار نظام اسلامی همراهی کند.

آیت‌الله نوری همدانی با بیان اینکه امروز و در آستانه یک‌صدمین سال تأسیس حوزه علمیه قم باید بزرگان دست جوانان را بگیرند و به افق‌های پیش‌رو چشم بدوزند، خاطرنشان کرد: نخستین وظیفه، تفکیک اصالت‌های ثابت و تغییرناپذیر حوزه از سنت‌های متغیر زمان‌مند است. در این مسیر، نه باید در حفظ اصالت‌های بنیادین حوزه سهل‌انگاری کرد و نه نسبت به تغییر سنت‌های کهنه حسرت خورد.

وی ادامه داد: حوزه باید با تکیه بر اصالت‌های خویش، به عمق معاصرت و اقتضائات جهان جدید نیز توجه کند و از سطحی‌نگری پرهیز نماید، تا در مسیر انزوا که سرمنزل آن محاق تدریجی است، قرار نگیرد. معارف ناب حوزه که گنجینه‌ای از رنج هزار و چهارصد ساله تمدن اسلامی و شیعی است، نباید فدای هیچ مصلحت زودگذری شود بلکه باید پاسخ‌گوی نیازهای روز مسلمانان و نظام اسلامی باشد.

این استاد حوزه تأکید کرد: تکیه‌گاه اصلی معارف حوزه باید قرآن کریم و سنت پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) باشد، اما برای پرهیز از افراط و تفریط نباید از عقلِ مجتهدپسند غافل شد. بدون حضور این عقلانیت الهی، خطر تحجر یا انحراف همواره وجود خواهد داشت.

وی افزود: آنچه بستر اصلی ثمربخشی مجاهدت‌های حوزه است، چیزی جز اخلاص، معنویت و توجه دائمی به حضور پروردگار متعال و ولی‌الله الأعظم حضرت صاحب‌الزمان (عج) نیست. این عنصر باید در مسیر آینده، مستحکم‌تر و اثربخش‌تر گردد.

آیت‌الله نوری همدانی با تجلیل از نقش برجسته روحانیت اصیل در کنار مردم و تلاش در رفع رنج آنان، گفت: نمونه این خدمات عام‌المنفعه از زمان حاج شیخ در قم آغاز شد و تا امروز ادامه یافته است. درایت، سیاست، تدبیر و صبر حکیمانه شیخ مؤسس، ثمراتی همچون شاگردی همچون امام خمینی (ره) را به همراه داشت که با برپایی انقلاب اسلامی، بساط ۲۵۰۰ سال سلطنت شاهنشاهی را به زباله‌دان تاریخ سپرد و عزت، استقلال و آزادی را برای ملت ایران به ارمغان آورد.

وی تأکید کرد: انقلاب اسلامی نه‌تنها در داخل کشور بلکه در عرصه بین‌الملل نیز تأثیرگذار بود، از جمله با عملی ساختن آیات قرآن و روایات اهل‌بیت (ع) در مبارزه با ظلم و دفاع از مظلومان، به‌ویژه در موضوع فلسطین که به اولویت اول جهان اسلام تبدیل شده و با آگاهی‌بخشی به دانشگاه‌ها و میدان دادن به جوانان، پیشگامی حوزه را به نمایش گذاشته است.

این مرجع تقلید تصریح کرد: حفظ این ثمره بزرگ و معرفی آثار، برکات و دستاوردهای آن، همراه با آسیب‌شناسی دقیق، برعهده حوزه مبارکه است. منشور روحانیت صادرشده از سوی رهبر حکیم انقلاب که به این مجمع ارسال شده، می‌تواند نقشه راهی برای طلاب، اساتید و فضلای حوزه باشد.

آیت‌الله نوری همدانی در پایان ضمن گرامیداشت یاد حضرات آیات عظام حائری، بروجردی و امام راحل (ره)، از همه برگزارکنندگان این همایش بزرگ علمی به مناسبت بازتأسیس صدمین سال حوزه علمیه قم و چاپ و گردآوری آثار علمی و تاریخی مرتبط با حاج شیخ، به‌ویژه مدیریت دانشمند حوزه علمیه قم، صمیمانه تقدیر و تشکر کرد و توفیق همگان را از خداوند متعال خواهانم.

همایش بین‌المللی یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم فردا در قم به پایان می‌رسد.
گزارشگر : تحریریه قم نیوز
https://qomnews.ir/vdciwrazzt1azz2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما