يکشنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۲۲:۰۳
کد مطلب : 36809
نگاهی به توسعه صنعت کشاورزی در قم پس از انقلاب؛

کشاورزی قم روی سکوی توسعه

قم نيوز : قم نیوز: توسعه در دهه چهارم انقلاب اسلامی باید با شتاب و رشد فزاینده‌ای صورت بگیرد و این مهم نیز نیازمند ارزیابی راهی است که ما از گذشته تا امروز آمده‌ایم.
کشاورزی قم روی سکوی توسعه
به گزارش قم نیوز، قم سرآغاز خیزش انقلابی در جای جای این میهن اسلامی است. همانطور که نخستین جنبش‌های انقلابی در شهر مقدس قم خیزش گرفت جرقه‌‌های توسعه و پیشرفت در تمام سطوح نیز در قم کلید خورده است. قم از آغاز انقلاب و حتی پیش از انقلاب در حوزه‌های مختلفی برای کشور منشا خیر و برکت بوده است و تاکنون نیز به برکت انقلاب اسلامی توانسته چشم‌اندازی روشن را برای خود ترسیم کند.

از جمله حوزه‌هایی که این استان بعد از انقلاب در آن به رشدی چشمگیر دست یافت حوزه تولیدات دامی و کشاورزی است. از آنجا که بخش عظیمی از اقتصاد کشور و به تبع آن استان بسته به تولیدات دامی و کشاورزی است خوشبختانه این استان با وجود شرایط اقلیمی نه چندان مناسب توانسته در این حوزه موفق عمل کند و به میزان تولیدات قابل توجهی در مقایسه با دوران قبل از انقلاب دست یابد.

امام راحل نیز توجه به صنعت کشاورزی را امری ضروری می‌خواندند و حتی در یکی از سخنرانی‌های خود در جمع مردم قم در سال ۱۳۵۷ در خصوص توجه به کشاورزی بیان فرمودند: «کشاورزان بیدار باشند! اینها مى‌خواهند شما را باز به شکست کشاورزى بکشانند. شما کشاورزان، که بزرگترین پشتیبان ملت هستید، باید به کار کشاورزى خودتان ادامه بدهید. الان وقت کشت است، کشت بهاره بکنید...».

مرتضی حمیدی کارشناس حوزه کشاورزی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قم با بیان اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی قم در حوزه تولیدات کشاورزی و دامی به رشدی قابل توجه دست یافت، بیان کرد: میزان تولیدات کشاورزی در سال ۱۳۵۷ در استان قم سالانه رقمی برابر با ۱۶۰ هزار تن بود که اکنون این رقم به حدود بیش از ۴۰۷ هزار تن رسیده است.

وی تصریح کرد: از این میزان تولیدات حدود ۸۰ هزار تن را محصولات باغی شامل می‌شوند و مابقی مربوط به محصولات زراعی است.

وی با اشاره به تولیدات دامی در قم گفت: اکنون تقریباً هفت درصد تخم مرغ کشور در این استان تولید می‌شود در حالی که در سال ۵۷ مقدار تولید این محصول حدود ۲ هزار و ۷۰۰ تن در سال بود.

حمیدی میزان تولید شیر و همچنین فرآورده‌های گوشتی این استان را مورد توجه قرار داد و گفت: اکنون میزان تولید گوشت قرمز در استان در مقایسه با سال ۵۷ از ۷ هزار تن به بیش از ۴۲ هزار تن و تولید شیر نیز از ۳۰ هزار تن به بیش از ۱۵۲ هزار تن رسیده است.

این کارشناس به تولید ماهی در استان اشاره کرد و افزود: تولید این محصول نیز قبل از انقلاب سالانه رقمی معادل چهار تن بود که اکنون به بیش از یک‌هزار و ۴۰۰ تن رسیده است.

توجه به این آمار، گویای آن است که استان قم توانسته در زمینه تولیدات دامی و کشاورزی با توجه به منابع در اختیار در طول این سال‌ها به رشد مطلوبی نائل شود و صرفه اقتصادی را برای این استان به همراه داشته باشد.

اما متاسفانه مشکلی که در این زمینه وجود دارد این است که بخش کشاورزی در این استان اندکی با هزینه‌های سنگین مواجه است و همین مسئله کشاورزان را با مشکلاتی جدی در تامین ابزارآلات و نهاده‌های کشاورزی روبه‌رو ساخته است.

در این خصوص علی مومن رئیس نظام صنفی کشاورزی قم بیان کرد: از قبل انقلاب تاکنون سرمایه‌گذاری‌های زیادی در حوزه کشاورزی انجام شده است که کشاورزان را متحمل هزینه‌های زیادی کرده از این روی برای حفاظت از سرمایه و جلوگیری از ضرر باید کشاورز اقدام به کشت هر محصولی کند که این امر نیازمند حمایت مسئولان است.

وی با بیان اینکه تغییر الگوی کشت نیازمند بسترسازی و فراهم کردن الزامات است، گفت: بسیاری از کشاورزان استان به صورت مشترک از آب و زمین چاه‌ها استفاده می‌کنند که برای تغییر الگوی کشت علاوه بر تامین این امکانات به صورت مستقل نیازمند ماشین‌آلات کشاورزی، نهاده‌ها و... نیز هستیم.

رئیس نظام صنفی کشاورزی قم پرداخت نشدن خسارات وارده بر کشاورزان از سوی صندوق بیمه محصولات کشاورزی را از دیگر مشکلات عنوان کرد.

وی تصریح کرد: طی سال‌های اخیر برای افزایش میزان تولیدات استان در حوزه کشاورزی ۵ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی تبدیل به باغ‌هایی برای کشت محصولاتی همچون پسته که مناسب با آب و هوای استان است، شده‌اند که این اقدام هزینه‌هایی سنگینی را به کشاورزان تحمیل کرده است.

از این رو باید گفت استان قم بعد از پیروزی انقلاب و طی سه دهه گذشته توانسته است به موفقیت‌های چشمگیری در زمینه کشاورزی و تولیدات دامی دست پیدا کند. تجربه امروز دنیا نشان می‌دهد که حتی در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته نیز تامین موادغذایی به عنوان یک صنعت استراتژیک محسوب می‌شود.

در دوران تحریم نیز بار دیگر ثابت شد که دشمنان از هیچ تلاشی برای مورد تاثیر قرار دادن اقتصاد کشور فروگذار نمی‌کنند و حتی در شرایط سخت امکان اینکه ابتدایی‌ترین موادغذایی به ایران صادر نشود، وجود دارد. در چنین شرایطی با انقلاب اسلامی، ایران تامین مایحتاج اصلی خود و مواد غذایی را در اولویت قرار داد که برخی از استان‌ها در این زمینه پیشرو بودند. خوشبختانه امروز تحولات شگرف در وضعیت کشاورزی و صنایع وابسته به آن در استان قم پدید آمده است اما تا رسیدن به سطح مطلوب فاصله بسیاری وجود دارد.

محمدرضا احمدی کارشناس مسایل کشاورزی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در قم در این خصوص گفت: مشکل اصلی کشاورزی استان قم وابستگی به روش‌های سنتی است که ضرورت دارد تا هرچه سریع‌تر این مدل تغییر پیدا کند.

وی با اشاره به اینکه مدرن‌سازی کشاورزی استان قم نیازمند سرمایه‌گذاری است و بانک‌ها نقش اصلی را در این زمینه دارند، گفت: بانک‌ها با استفاده از سرمایه‌های خرد مردمی و همچنین داشته‌های خود می‌توانند صنعت کشاورزی در استان قم را به طور جدی متحول کنند.

احمدی نیاز دوم کشاورزی قم را تغییر الگوی کشت دانست و خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش بارندگی‌ها و پائین رفتن سطح منابع آبی زیرزمینی ضرورت دارد تا کشاورزان الگوی کشت خود را تغییر دهند و از محصولات آب‌بر به سمت محصولات کم‌آب پیش بروند که کشت پسته را می‌توان یکی از این کشت‌ها دانست که هم درآمدزایی بیشتری دارد و هم هزینه کمتری را به زمین‌های کشاورزی تحمیل می‌کند.

این کارشناس مسائل کشاورزی با تاکید بر اینکه امروز در بین افکار عمومی و به ویژه جوانان کشاورزی یک پیشه سطح پایین در نظر گرفته می‌شود، یادآور شد: این در حالی است که در اغلب کشورها کشاورزان از طبقه سطح بالا به حساب می‌آیند و صنعت کشاورزی در هم تنیده شده با دانش و فناوری روز است.

صنعت کشاورزی قم از سه دهه گذشته تاکنون تغییرات چشمگیری را به خود دیده است به طوری که اصلا نمی‌توان این وضعیت را با دوران پیش از انقلاب قیاس کرد. با این حال باید در نظر داشت که توسعه در دهه چهارم از انقلاب اسلامی باید با شتاب و رشد فزاینده‌ای صورت بگیرد و این مهم نیز نیازمند ارزیابی راهی است که ما از گذشته تا امروز آمده‌ایم.

انتهای پیام/۱۳۷
https://qomnews.ir/vdcf1cdm.w6dvxagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما