قم نيوز : قم نگار: استان قم با وجود برخورداری از زیرساخت مناسب در ارائه خدمات الکترونیکی آنلاین، با گذشت حدود ۱۳ سال از تدوین آیین‌نامه اجرایی تحقق دولت الکترونیک در ایران،‌ وضعیت قابل قبولی در بخش دولت الکترونیک ندارد.
نگاهی به نقاط ضعف استان قم در تحقق دولت الکترونیک / هشدار به برخی مدیران
به گزارش قم نگار،  آیین‌نامه اجرایی تحقق دولت الکترونیک در ایران مصوب شورای عالی اداری مربوط به ۱۵ تیرماه سال ۸۱ است که مطابق با آن در راستای بهبود کیفیت،‌ کاهش هزینه‌ها و گردش سریع اطلاعات بین دستگاه‌های اجرایی، دولت موظف به ارائه خدمات غیرحضوری به مردم شد؛ هدفی که گویا در استان قم هنوز در اولویت برخی دستگاه‌ها قرار نگرفته است و به نظر می‌رسد با وجود تمام اسناد راهبردی،‌ ضمانتی برای عملیاتی کردن دولت هوشمند در کشور به وجود نیامده است.

اسماعیل رستمی، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری قم با اشاره به زیرساخت‌های مناسب استان قم در تحقق دولت الکترونیک گفت: خوشبختانه مطالعات جدی در این زمینه صورت گرفته و در جلسات متعدد به مسئولین استان‌ تذکرات لازم در خصوص اجرای طرح تکریم ارباب رجوع داده شده است.

وی با تاکید بر اینکه آیین نامه اجرایی تحقق دولت الکترونیک، شامل تمام دستگاه‌ها می‌شود گفت: کارگروه دولت الکترونیک در استان قم با جدیت کامل کار را دنبال می‌کند تا بتوانیم قدم‌های مثبتی در این راستا برداریم.

اتصال ۱۲دستگاه اجرایی استان قم به شبکه ملی اطلاعات

رستمی از اجرای دولت الکترونیک در ۱۲ دستگاه اجرایی در استان خبر داد و افزود: با همکاری مخابرات و وزارت ارتباطات، کار در استان قم شروع شده است و با توجه به قول‌های مساعدی که گرفته‌ایم و سفر اخیر هیئت کره‌ای به استان،‌ امیدواریم در تحقق دولت هوشمند بیش از پیش موفق باشیم.

وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در سفر سال ۸۲ به قم گفت: همانطور که ایشان فرمودند خدمت به قم خدمت به یک شهر نیست بلکه خدمت به آبروی کشور است و مدیران باید به این امر توجه ویژ‌ه‌ای داشته باشند.

معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری قم با اشاره به سخنان رئیس جمهور در مورد استان قم،‌ اظهار کرد: طبق گفته رئیس جمهور، قم برای دولت و مردم ایران تنها یک شهر نیست، بلکه نماد حیات دینی و پناهگاه فکری و معنوی برای ملت ایران و سایر مسلمانان محسوب می‌شود و در زمینه فناوری‌های نوین می‌تواند فضای بسیار خوبی داشته باشد.

وی در خصوص دلیل عدم تحقق ۱۰۰درصدی دولت الکترونیک در استان قم‌ گفت: مشکل اساسی استان قم عدم برخورداری از مدیریت ثابت و پایدار در استان است که امیدواریم با همکاری مردم و دولت این مشکل برطرف شود.

زیرساخت‌های سخت‌افزاری استان برای تحقق دولت الکترونیک فراهم است
سید حسن هانی طبایی مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان قم، با اشاره به وجود زیرساخت‌های مناسب سخت‌افزاری در استان گفت: خوشبختانه عمده امکاناتی که برای تحقق دولت الکترونیک در حوزه زیرساختی لازم است، از جمله شبکه اینترنت،‌ خطوط پرسرعت و اتصالات، در حال حاضر در استان فراهم است.

وی افزود: بستر مناسب شبیه جاده‌ای است که ایجاد شده و خدمات الکترونیک مشابه ترافیکی است که باید در جاده‌ها به حرکت دربیاید و این در حالی است که متاسفانه در حوزه ارائه خدمات الکترونیک تاکنون موفقیتی نداشته‌ایم.

بستر فناوری اطلاعات در قم،‌ تا حدی فراهم است که حوزه علمیه استان قم هم‌اکنون،‌ ظرفیت میزبانی از ۲هزار سرور،‌ ۱۰۰هزار سایت و پایگاه اطلاع‌رسانی و ذخیره‌سازی ۱۲۰ترابایت اطلاعات را دارا است، اما متاسفانه هنوز برخی دستگاه‌ها اهتمام جدی به ایجاد زیرساخت دولت الکترونیک نشان نمی‌دهند.

هانی با اشاره به متفاوت بودن ماهیت دستگاه‌های اجرایی در استان گفت: در حال حاضر بیش از ۷۰درصد از خدمات اجرایی با همین ۱۲ دستگاه که به صورت الکترونیکی به مردم خدمت‌رسانی می‌کنند انجام می‌شود.

ضرورت تغییر فرایندهای سنتی در دستگاه‌های اجرایی
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان قم خاطر‌نشان کرد: در بدنه دولت با یک‌سری مجموعه فرایندهای سنتی روبه‌رو هستیم که باید تغییر کند، چرا که وقتی ابزار عوض می‌شود ناگزیر به تغییر روش‌ها و فرایندها هم هستیم و این تغییر نیاز به همت مضاعف دارد.

وی با بیان اینکه برخی سیاست‌های سازمان‌ها در مرکز تدوین می‌شود‌ گفت: در برخی سازمان‌ها سیاست باید از مرکز هدایت شود و این بستگی به نوع سازمان دارد؛‌ در حال حاضر شرکت‌های خدمات‌رسان انعطاف زیادی از خود نشان داده‌اند و موفقیت‌های زیادی نیز کسب کرده‌اند.

هانی با بیان اینکه در سازمان هرگونه تغییری ایجاد مقاومت می‌کند‌ تاکید کرد: مدیران بالادستی باید همت کنند و برای تغییر روش‌های سنتی در سازمان‌های خود کار فرهنگی کنند.

عدم پذیرش نوآوری چالشی جدی در تحقق دولت الکترونیک
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری قم، یکی دیگر از دلایل عدم تحقق دولت الکترونیک در استان قم را خمودگی برخی مدیران و مقاومت در برابر نوآوری خواند و تصریح کرد: طبق بخشنامه‌ی اخیر دولت در خصوص امکان واگذاری برخی موارد از مرکز به استان‌ها برخی مدیران به دلیل حالت خمودگی و عدم پذیرش نوآوری در سازمان همکاری نکرده‌اند؛ چرا که توان و یا بینش این تحول را ندارند.

رستمی افزود: البته در سازمان‌هایی که از لحاظ خدمت‌رسانی بیشتر با شهروندان در تعامل هستند،‌ مثل مخابرات،‌ آب و فاضلاب،‌ آموزش و پرورش،‌ شهرداری، گاز،‌ تامین اجتماعی،‌ راه و شهرسازی و... دولت الکترونیک محقق شده است.

ضرورت اصلاح قوانین برخی دستگاه‌های اجرایی
خلیل مرادی، ‌مدیرکل ثبت احوال استان قم‌ نیز با بیان اینکه استان قم در ارتباط با کارت هوشمند از سال ۹۱ شروع به کار کرده و تعداد زیادی کارت نیز تحویل شهروندان داده است گفت: در راستای تحقق دولت الکترونیک در حال حاضر ۱۶۰ دستگاه به صورت آنلاین به پایگاه ثبت احوال در مرکز متصل هستند و با کدملی اطلاعات را می‌توانند مشاهده کنند و نیازی به ارائه تصویر کارت ملی و شناسنامه ندارند.

وی در خصوص عدم استفاده برخی دستگاه‌های استان قم از خدمت کارت هوشمند گفت: برخی دستگاه‌ها به دلیل داشتن قوانین دست‌و‌پاگیر امکان استفاده از این بستر را ندارند و این در حالی است که بستر استفاده از این خدمت فراهم است.

مرادی بر ضرورت فراگیری استفاده از کارت ملی هوشمند در کشور تاکید کرد و گفت: با وجود فراهم بودن بستر مناسب توسط ثبت احوال استان قم متاسفانه در اجرای ماده ۳۷ قانون مدیریت خدمات کشوری در استان ضعف کلان داریم و به نظر می‌رسد که هر دستگاهی که به این سامانه متصل نیست باید از مرکز پیگیری کرده و به اصلاح قوانین خود بپردازند.

صدور ۱۵۰هزار کارت ملی هوشمند تا ابتدای سال ۹۵ در قم
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری قم، از صدور ۱۲۵هزار کارت ملی هوشمند در استان قم خبر داد و گفت: ۱۵۰هزار نفر نیز در نوبت هستند که تا ابتدای سال ۹۵ کارت ایشان صادر خواهد شد.

وی با اشاره به همکاری نکردن کارکنان برخی ادارات برای خروج از سیستم سنتی و استفاده از سیستم نوین الکترونیکی گفت: استانداری قم با روحیه رافت اسلامی فقط دو بار به مدیران دستگاه‌ها تذکر می‌دهد و در صورت عدم توانایی مدیر در تحقق دولت الکترونیک نیروهای توانمند جایگزین خواهند شد.

رستمی افزود: در اجرای آیین نامه اجرایی تحقق دولت الکترونیک در استان قم، به هیچ عنوان مشکل اعتباری وجود ندارد و تقویت روحیه پذیرش نوآوری در بین مدیران و کارمندان می‌تواند گامی موثر در تحقق این مهم باشد.

وی با بیان اینکه برخی مدیران از انتقال خدمات خود به دفاتر پیش‌خوان دولت امتناع می‌کنند اظهار کرد: مدیران برخی دستگاه‌ها ترس بیکاری نیروهای خود را دارند در حالی که در جای خود از منابع انسانی استفاده صحیح خواهد شد.

رستمی بر ضرورت آمادگی شهروندان از دریافت تمام خدمات الکترونیکی در سال ۹۵ از طریق کارت ملی هوشمند تاکید کرد و افزود: دفاتر پیش‌خوان در حال حاضر آمادگی ارائه حدود ۱۹۰ خدمت را دارند در حالی که تنها ۳۰ خدمت را ارائه می‌دهند.

آن‌چه از شواهد برمی‌آید بحث فناوری اطلاعات در استان قم، با وجود برخورداری این استان از ظرفیت پهنای باند اینترنتی بسیار مناسب و زیرساخت‌های سخت‌افزاری مطلوب، به دلیل حجم زیادی از مشکلات در سازمان‌ها مغفول مانده‌است که رفع این نواقص نیازمند توجه ویژه مسئولان، همت بیشتر مدیران دستگاه‌های اجرایی و ایجاد ضمانتی برای عملیاتی کردن دولت هوشمند است.

انتهای پیام/۱۳۷
https://qomnews.ir/vdcauone.49nye15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما